Νέες κυρώσεις στη Β.Κορέα - Διαφωνεί η Κίνα

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ.

Την αντίθεσή της στην επιβολή μονομερών κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα εξέφρασε σήμερα η Κίνα μέσω του υπουργείου Εξωτερικών στο Πεκίνο, μετά την επιβολή σκληρότερων κυρώσεων από τον ΟΗΕ, εξαιτίας της πυρηνικής δοκιμής της Πιονγκγιάνγκ τον Ιανουάριο, αλλά και της εκτόξευσης βαλλιστικού πυραύλου, στις αρχές Φεβρουαρίου.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Λου Κανγκ έκανε σχετικές δηλώσεις στη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
Το εμπάργκο που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ κατά της Βόρειας Κορέας περιλαμβάνει την απαγόρευση εξαγωγής αμερικανικών προϊόντων προς την Πιονγκγιάνγκ. Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι κρίνουν “αναποτελεσματική” την εφαρμογή οποιουδήποτε εμπάργκο κατά της Βόρειας Κορέας, χωρίς την ουσιαστική εφαρμογή του από την Κίνα. Το Πεκίνο είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός συνεργάτης της Βόρειας Κορέας.
Στο μεταξύ χθες, το Ανώτατο Δικαστήριο της Βόρειας Κορέας καταδίκασε τον Αμερικανό σπουδαστή Ότο Βάρμπιερ σε 15 χρόνια καταναγκαστικά έργα με την κατηγορία των εγκλημάτων κατά του κράτους, μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.
Ο Βάρμπιερ, σπουδαστής πανεπιστημίου στην αμερικανική πολιτεία της Βιρτζίνιας, συνελήφθη από τις αρχές ασφαλείας της Βόρειας Κορέας τον Ιανουάριο με την κατηγορία της κλοπής ενός αντικειμένου που περιείχε σλόγκαν προπαγάνδας για τους εργαζόμενους του ξενοδοχείου, όπου και διέμενε στην Πιονγκγιάνγκ.
Στη συνέχεια, ο Αμερικανός σπουδαστής «ομολόγησε» τα εγκλήματά του κατά του κράτους της Βόρειας Κορέας.
Η Πιονγκγιάνγκ έχει και στο παρελθόν συλλάβει και καταδικάσει δυτικούς τουρίστες, ενώ συνήθως χρησιμοποιεί τις υποθέσεις αυτές, προκειμένου να προκαλέσει τις επισκέψεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να σπάσει το καθεστώς διπλωματικής απομόνωσης, στο οποίο διαχρονικά έχει περιέλθει.

 

http://www.ethnos.gr/