ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΡΥΠΟΓΟΝΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανέλυσε και ταξινόμησε τους λιγότερο αποδοτικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας από άνθρακα στον πλανήτη, με σχεδόν τους μισούς να βρίσκονται στην Κίνα.

Συγκεκριμένα 39 τοις εκατό εξ αυτών βρίσκονται στην Κίνα,21 τοις εκατό στις Ηνωμένες Πολιτείες, 10 τοις εκατό στην Ευρωπαϊκή Ένωση και 9 τοις εκατό στην Ινδία, με τους περισσότερους από τους μισούς να είναι κρατικής ιδιοκτησίας.

Τη λίστα συμπληρώνουν σταθμοί που ανήκουν σε εταιρείες από την Αυστραλία και τη Νότιο Αφρική.

Οι εκατό πιο ρυπογόνοι σταθμοί προκαλούν κατά μέσο όρο 75 τοις εκατό περισσότερη ρύπανση από ότι ο μέσος σύγχρονος σταθμός παραγωγής ενέργειας, ενώ χρησιμοποιούν επίσης 67 τοις εκατό περισσότερο νερό για τη λειτουργία τους.

Τουλάχιστον 25 από τους 100 σταθμούς που προκαλούν την περισσότερη ρύπανση θα πρέπει να διακόψουν τη λειτουργία τους έως το 2020 προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του περιορισμού της παγκόσμιας υπερθέρμανσης στους δύο βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ).

Εξάλλου, το κλείσιμο αυτών των σταθμών θα έχει και σημαντικά οικονομικά οφέλη, καθώς κατά κανόνα όσο παλαιότεροι είναι τόσο πιο υψηλό είναι το κόστος της λειτουργίας τους, σύμφωνα με τον Μπεν Κάλντεκοτ, επικεφαλής της έρευνας.

Συνολικά το 40 τοις εκατό της ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως παράγεται από άνθρακα.
Η αντικατάσταση αυτών των σταθμών και η βελτίωση των υπολοίπων με χρήση υπάρχουσας τεχνολογίας μπορεί να αυξήσει τη συνολική αποδοτικότητα των σταθμών από 33 σε 40 τοις εκατό και να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 2 δισεκατομμύρια τόνους το χρόνο, υποστηρίζει ο Μπέντζαμιν Σπόρτον, διευθύνων σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Άνθρακα (WCA).

 

Πηγή: www.real.gr

ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕΛΩΝ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΛΛΗΝΟΚΙΝΕΖΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ «ΕΚΙΝΑ» Α.Μ.Κ.Ε.

Λ. Βουλιαγμένης & Θέτιδος 12, ΤΚ 166 75, Γλυφάδα

Τηλ.: 213 0263868, 213 0273633
Fax: 211 7708355
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.